kitchen, tap, faucet-3857475.jpg

Hier zijn 5 eenvoudige doe-het-zelf-methoden om een ​​afvoer in uw huis te ontstoppen.

Er zijn zoveel methoden om  een ​​afvoer te ontstoppen , maar het is niet altijd duidelijk welke methode geschikt is voor het sanitair in uw huis. Als vuistregel is het altijd het beste om te beginnen met de meest voorzichtige oplossingen  om schade aan uw leidingen te voorkomen,  voordat u overgaat tot agressievere maatregelen.

1. Een gootsteen ontstoppen – Gebruik een gebogen draadhanger

 Haar, huid, vuil en voedseldeeltjes kunnen uw afvoer gemakkelijk verstoppen omdat ze zich binden aan het zeepresten dat zich ophoopt op de wanden van uw afvoerpijp. Na verloop van tijd kan dit de waterstroom vertragen. 

Een eenvoudige hanger kan een verstopte gootsteen effectief ontstoppen. Neem een ​​gewone kleerhanger, trek deze recht en maak een kleine haakvorm aan het ene uiteinde van de draad. Duw dit uiteinde langzaam door het pluggat en begin te “vissen”. Duw de hanger niet naar beneden, omdat dit de verstopping verder in de afvoer kan verplaatsen. Gebruik in plaats daarvan zachte “prikkende” en “hakende” bewegingen om de smurrie die uw afvoer verstopt, los te maken en te verwijderen. 

2. Voor douche- en toiletafvoeren – Afwasmiddel

Doucheafvoeren raken gemakkelijk verstopt met haren. Bij toiletten is het meestal poep, overtollig toiletpapier, doekjes, sanitaire producten voor vrouwen of wattenbolletjes (gooi altijd alles wat geen toiletpapier is in de prullenbak!).  

Afwasmiddel is een geweldige oplossing voor deze locaties omdat het residu afbreekt en uw afvoer smeert. Giet een kopje afwasmiddel in, gevolgd door kokend water. Gebruik vervolgens een zuiger om de verstopping te verwijderen. U kunt ook rubberen handschoenen aantrekken en uw handen gebruiken om de verstopping zelf te verhelpen. 

3. Zuiveringszout en azijn 

Het is niet alleen voor je 7e klas vulkaan! De bruiskracht van dit mengsel kan ook helpen bij het opruimen van milde verstoppingen, zoals in uw badkamergootsteen. 

Giet eerst kokend water door de afvoer en wacht tot het water helder is. Giet vervolgens ongeveer een half kopje zuiveringszout door de afvoer. Volg dat met een mix van een kopje heet water en een kopje witte azijn. Laat dit mengsel minstens een uur zijn magie werken, hoewel het het beste is om het zo lang mogelijk te laten zitten voor een maximaal effect. 

Gebruik daarna de hete kraan om het weg te pompen en kijk of het water goed wegloopt. 

4. Gebruik een nat/droogzuiger

Een nat-/droogzuiger doet precies wat de naam zegt: hij reinigt zowel vloeistoffen als droog stof en vuil. Deze jongens worden vaak gebruikt om afval uit verstopte afvoeren te zuigen, vooral als de verstopping hoog is. 

Maak voordat u begint een afdichting over het pluggat om rommel te voorkomen – een oude plunjerkop die over het gat wordt geplaatst, werkt goed. Draai vervolgens het vacuüm naar de vloeistofstand met de krachtigste zuigkracht en plaats deze over de bovenkant van het pluggat. Zet de stofzuiger aan en laat 1-2 minuten staan. Zet het dan uit en laat het water zachtjes stromen om te zien of de gootsteen is ontstopt.

5. Cola 

Coke is een minder bekende oplossing die je in je koelkast kunt vinden. Giet een fles cola van 2 liter – Pepsi, Coke of generieke merkvervangers – door de verstopte afvoer.  

Coke is eigenlijk behoorlijk bijtend en effectief in het verwijderen van ophoping in uw riolering, maar het is veel milder dan commerciële afvoerreinigers. Laat het zitten en wacht minstens een uur voordat u het hete water inschakelt om het allemaal weg te pompen.